Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi Baby
Kranio-sakral terapi kombineret med fysioterapi er en helt fantastisk behandlingsform til din baby. Både fordi behandlingen er blid og skånsom, men også fordi jeg kan behandle din baby, hvor han/hun har det bedst og er mest tryg. Jeg behandler imens din baby ligger hos dig eller på briksen, imens der ammes eller gives flaske, imens din baby leger, bevæger sig omkring, slapper af eller sover.
Hvorfor har din baby brug for behandling med Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi?
En fødsel kan være hård kost for en baby. Hvad enten det er kejsersnit, en meget hurtig, en meget lang eller en helt almindelig fødsel. Der kan opstå anspændte muskler og asymmetri i kroppen. Det kan blive svært, at dreje hovedet lige godt til begge sider samt svært at bruge venstre og højre side lige godt. Der kan opstå skævheder omkring kraniet, ryggen og hofterne.
Ovenstående spændinger og udfordringer kan hos de nyfødte give symptomer som kolik, refluks, søvnproblemer, fladt eller skævt baghoved etc. Andre udfordringer viser sig først lidt senere, hvor din baby/dit barn kan få udfordringer med at trille, krybe og kravle. Jeg har rigtig god erfaring med kranio-sakral terapi og fysioterapi til babyer med din nævnte udfordringer.
Nogle forældre oplever, at barnet har det godt de første 1-2 uger efter fødslen, men så gradvist får det værre. Dette kan skyldes at barnet har mange smertehæmmende hormoner (endofiner) i kroppen den første tid efter fødslen. Når endofinerne begynder at forsvinde fra barnets system, reagerer babyen mere og mere på det, som sker i kroppen.
Læs i det følgende mere om Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi til din baby
- Nyfødte 0-1 mdr.
- Stramt tungebånd
- Kolik og refluks
- Søvn
- Motorisk uro
- Sensitiv og følsom
- Sansemotorik og bevægelse
Nyfødte 0-1 mdr.
Behandlingen, med kranio-sakral terapi og fysioterapi hos mig, kan anvendes til din helt nyfødte baby, da jeg altid behandler blidt og på din babys præmisser. Ofte kan det endda være lettere at lave behandlingen i de første 14 dage efter fødslen, hvor barnet ofte endnu ikke har udviklet store symptomer.
Som forældre kan det være godt at være ekstra opmærksom, hvis din baby er født ved kejsersnit, ved tvillingefødsel, hvis fødslen har været meget lang, meget hurtig eller på anden måde kompliceret. I mine mange år i marken, så har jeg oplever en tydelig overvægt at børn, som har oplevet ovenstående fødsler. Men din baby kan også have brug for behandling, selvom fødslen har været helt almindelig.
Jeg kan godt forstå, at du som forælder kan blive i tvivl. Der er både mange forskellige holdninger og mange forskellige veje at gå. Hvis du er i tvivl, så prøv at lyt til, hvad du egentlig fornemmer i maven. Er alt som det bør være eller er det ikke?
Det kan som forældre være svært at vurdere, om hoveddrejning er god, og om der er symmetri i arm og ben hos en lille baby, men måske oplever du, at amningen er svær, eller at amningen er svær til den ene side, hvilket kan skyldes spændinger i kroppen. Når disse spændinger løsnes med kranio-sakral terapi og fysioterapi, vil du meget ofte opleve, at trivslen bedres hos din baby. .
Stramt tungebånd
Jeg oplever ofte, at en baby med symptomer fra stramt tungebånd har et nervesystem i alarmberedskab, og kroppen kan være meget anspændt. Mit fokus til behandlingen hos en baby med stramt tungebånd vil som udgangspunkt være at løsne og befri i kroppen samt at skabe så meget ro i nervesystemet, som overhovedet muligt. Jeg arbejder på kroppen, på kraniet, samt omkring kæbe, mund og tunge i det omfang, som din baby tillader det.
Til de forældre, som ønsker det, så laver jeg kropsbehandling og vejleder i øvelser for at:
- Undgå klip.
- Opnå så god funkton som muligt inden klippet.
- At støtte tungefunktioner og helingsprocesser i kroppen efter klippet. Jeg har stor fokus på at skabe balance i nervesystemet, da klippet for nogle babyer kan være en voldsom oplevelse.
Hvis en baby ikke spiser ordentligt, så er der ofte ikke så meget tid at løbe på. Rådfør dig altid med din sundhedsplejerske eller din læge, hvis du er i tvivl.
Kolik og refluks
Har din baby fordøjelsesproblemer og/eller smerter? Måske har din baby fået en diagnose, som fx kolik, der ofte gives, når man ikke kan finde årsagen til barnets smerter eller mistrivsel (dårlig søvn, uro mm.).
Der kan også være mistanke om refluks, som der er kommet øget bevidsthed på de sidste par år. Refluks betyder, at barnet har tilbageløb fra mavesækken, hvor mavesyre eller andet maveindehold løber op i spiserøret. Der kan være synligt refluks, eller der kan være refluks, uden at det kan ses også kaldet silent refluks. Jeg leder altid efter årsagen til både kolik og refluks.
Både ved kolik og reflkus er det for mig altid vigtig at tjekke mobiliteten omkring mavesækken og de andre organer. Hvis lukkemusklen (mavemunden) fra spiserøret til mavesækken ikke har gode betingelser for at arbejde, så kan der meget vel opstå refluks (dette gælder både for babyer, børn og voksne). Resten af systemet bl.a. maveport, tolvfingertarm, tyndtarm og tyktarm har også brug for god mobilitet. Det er vigtigt at bindevævet mellem de forskellige organer er smidig og velsmurt, da det giver optimale betingelser for en velfungerende fordøjelse og god trivsel uden mavekneb.
Nakken er ofte også meget essentiel ved både kolik og refluks. Dette skyldes bl.a., at vagus nerven, som er en vigtig del af nerveforsyner både til fordøjelsen samt til vores parasympatiske nervesystem, kan blive afklemt i nakken.
Både refluks og kolik er ofte mere kompleks end som så. Når jeg har set dit baby den først gang, så sporer jeg mig ind på, hvad der kan være årsagen eller en del af årsagen. Der er er som regel flere områder, som har indflydelse på hinanden. Det er derfor, at det er så vigtigt, at er jeg altid er opmærksom på hele kroppen, når jeg behandler din baby med Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi.
Søvn
En baby med dårligt søvnmønster kan få diagnosen som kolik eller refluks. Mavekneb eller tilbageløb af mavesyre eller maveindhold til spiserøret kan nemlig være nogle af årsagerne til dårlig søvn.
Som forældre har du ofte selv en fornemmelse af, at der er noget galt, hvis din baby ikke sover. Måske får du at vide, at det nok snart går over af sig selv? Måske får du anbefalet bøger om søvn? Måske får du et hav af gode råd fra andre, som har babyer, der har let ved at sove? Lige så rart det kan være med gode råd, lige så frustrerende kan det være, når de gode råd eller anbefalinger ikke virker for dit barn.
Jeg arbejder med spændinger og ubalancer i kroppen både via kranio-sakral terapi og via fysioterapi. Jeg har fokus på, at din babys nervesystem og krop skal komme til en mere rolig tilstand, som der er brug for, når din baby skal slappe af, falde i søvn og blive i søvnen.
Vores sanseintegration er også vigtig vigtig for søvnen. Læs mere om vores sanser og sanseintegration, som jeg har arbejde med i mange år. Det er en viden og erfaring, som jeg og ofte inddrager, når jeg arbejder med kroppen.
Motorisk uro
Der kan være motorisk uro i kroppen hos din baby både i de vågne timer og under søvnen. Hvorvidt den motoriske uro er en udfordring for din baby, er du som forældrene ofte den bedste til at vurdere. Når du bliver bekymret over, om der for meget uro, eller hvis du synes at uroen forstyrrer søvnen eller kontakten for meget, så er det ofte tegn på, at den motoriske uro er en udfordring.
Babyer og børn med motorisk uro er et område, som jeg altid, har beskæftiget mig meget med. De motorisk urolige børn er faktisk en stor del af årsagen til, at jeg i dag arbejde med kropsbehandling og kroppens betydning for, at vi kan være i harmoni med vores omgivelser og trives. Babyer og børn med motorisk uro er en gruppe af børn, som ud fra min erfaringen kan profitere utrolig meget af kropsbehandling.
Jeg har gennem årene undersøgt hundredevis af urolige børn, og jeg har fra dem hørt og erfaret, at rigtig mange af de urolige børn har nakkespændinger, nakkesmerter og/eller hovedpine, som i stor grad kan være med til at skabe uro og ubalance. Vi kan ikke spørge en baby, om den har ondt, men min oplevelse fra babyerne er ligeledes, at de også meget ofte har muskelspændinger (både i nakken og i resten af kroppen), som enten skaber eller er med til at skabe deres uro i kroppen. Det er bl.a. disse muskelspændinger, som jeg arbejder med at løsne til min behandling med kranio-sakral terapi og fysioterpi. Behandlingen er hos mig altid suppleret med min store erfaring og viden omkring sanseintegration, da kroppen og de sanser vi modtager fra vores omgivelser begge er vigtige elementer, for vores evne til at finde ro i kroppen.
Sensitiv og følsom eller overvældet af sanseindtryk
En sensitiv og følsom baby har ofte en god evne til at mærke stemninger og være opmærksom på omgivelserne. Til gengæld har de af og til brug for mere ro, færre mennesker og færre stimuli for at kunne udvikles og trives. Er der for mange stimuli, kan forældrene opleve, at deres baby trækker sig ind i sig selv, har svært ved at falde til ro eller græder meget. Dette sker fordi din babys nervesystem kommer på overarbejde. Kropsbehandling kan hjælpe din baby ved at skabe øget balance i kroppen (fx ved at fjerne ubehag/smerter eller andre blokeringer). Det kan gøre, at din baby får overskud til at tolerere flere af daglig dagens sanseindtryk uden, at det bliver for overvældende.
Kropsbehandling skal følges op at omgivelser, som er opmærksomme på din baby både hjemme og når din baby/dit barn skal i institution. Behandlingen hos mig er derfor altid suppleret med min store erfaring og viden omkring sanseintegration, da kroppen og de sanser vi modtager fra vores omgivelser begge er vigtige elementer, når der skal skabes balance i kroppen.
I forhold til omgivelserne, så husk det er din baby, og dig der bestemmer, hvor mange der skal holde din baby, hvor længe i har besøg, hvor længe i er ude af huset etc.
Sansemotorik og bevægelse
Til behandlingen hos mig, har jeg også altid fokus på din babys sansemotorik, og hvordan din baby bevæger sig, hvilket jeg har arbejde med i de sidste 20 år.
Både ud fra jeres oplysninger og ud fra hvad jeg ser, når jeg undersøger og behandler, så danner jeg mig overblik over, om din baby kan være udfordret i forhold til sanserne.
Jeg observerer på din babys bevægelser og motorik og jeg undersøger blidt, hvordan din baby kan bevæge ryggen, nakken, arme og ben.
Jeg observerer på, om din baby bruger højre og venstre side lige godt. Jeg ser hvordan din baby ligger på maven, triller, kryber og kravler. Og jeg hører også altid gerne, hvad du oplever derhjemme.
Jeg har til behandlingen med kranio-sakral terapi og fysioterapi fokus på, at kroppen kan bevæge sig frit og kan slappet af, da det vil gøre det lettere og mere ubesværet at bruge hele kroppen, blive stærk i kroppen og få en velkoordineret motorik.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på 42 72 39 20 eller kontakt@kroppenerdin.dk