Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi Børn og Unge
Hvorfor har børn og unge brug for behandling med Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi?
Børn og unge kan opleve udfordringer inden for mange forskellige områder. Min behandling med Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi er målrettet nervesystemet og kroppen og hermed balance i hele vores system. Derfor kan jeg ofte hjælpe med mange forskellige problematikker. Ved behandling hos mig får du både fokus på ro og trivsel kombineret med stor faglighed og mange års erfaring.
Læs i det følgende mere om Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi til børn og unge
- Vil mit barn være med til behandling?
- Unge og teenager
- Søvn
- Stress og trivsel
- Smerter
- Motorisk uro
- Sensitiv og følsom
- Fordøjelsesproblemer og inkontinens
- Sansemotorik og bevægelse
- Koncentration og indlæring
- Stramt tungebånd
- Diagnoser
Vil mit barn være med til behandlingen?
Jeg oplever af og til forældre, som spørger. “Hvad hvis mit barn ikke vil være med til behandlingen”? Jeg plejer som regel at svare noget i retningen af: “Det finder vi helt sikkert ud af”. For det oplever jeg faktisk altid, at vi gør. Hvad enten barnet ikke er glad for berøring, fremmede eller har meget uro. Jeg gør altid mit bedste for at møde barnet, lige der hvor han eller hun er. Jeg sigter mod at skaber kontakt, som det første, når i træder ind ad døren. Siger stort set altid “hej” til barnet før jeg henvender mig til den voksne, med mindre barnet selvfølgelig har brug for, at jeg siger hej til forældrene først. Processen hen imod behandling starter derfor, så snart i træder ind ad døren.
Jeg arbejder altid med kranio-sakral terapi og fysioterapi, hvor dit barn føler sig mest tryg. Jeg kan behandle og undersøge imens dit barn sidder hos dig, leger på gulvet, bevæger sig omkring, slapper af på briksen og nogle børn falder også i søvn under behandlingen.
Unge og teenager
Jeg møder unge menneske og teenagere, der hvor de er. Det vigtigste for mig er, at få god kontakt og skabe et rum, hvor de unge føler sig set, hørt og forstået. Behandlingen skal være et sted, hvor de unge føler sig godt tilpas. På den måde skabes der mest mulig ro i nervesystemet og i kroppen, som er hele fundamentet for en effektfuld behandling.
Søvn
Børn og unge kan have udfordringer i forhold til søvnen af mange forskellige årsager. Det kan have varet siden fødslen eller være opstået op igennem barndommen.
Jeg arbejder især med to områder, som enten kan være årsagen eller en del af årsagen af søvnudfordringerne:
- Barnet eller den unge har smerter/irritation i kroppen.
- Barnet eller den unge har svært ved at bearbejde dagens mange sanseindtryk.
Begge dele forstyrrer kroppen og nervesystemet, så det kan blive svært at falde til ro. Jeg arbejder med spændinger og ubalancer i kroppen. Jeg har fokus på, at nervesystemet og kroppen skal komme til en mere rolig tilstand, som der er brug for, når dit barn skal slappe af, falde i søvn og blive i søvnen.
Selvom der er arbejdet med årsagen til søvnudfordringerne, så kan det kræve lidt tålmodighed inden kroppen vænner sig til, at den godt kan sove. Især hvis udfordringer har varet i en længere periode (måneder eller år). Jo ældre dit barn er, desto længere tid kan det også tage for kroppen “at omstille sig” til at sove godt.
Stress hos de unge grundet skolepres, sociale forventninger, SoMe, personlige udfordringer mm. har ofte også en negativ indvirkning på søvnen. Her kan min behandling med kranio-sakralterapi og fysioterapi være med til at reducere stresshormonerne gennem blide og behagelige tryg på kroppen, hvor kroppen finder en dybere ro (bl.a. ved at danne endofin). Endofin er et af de mest kendte anti-stress hormoner, som også frigives fx når man får et kram, mediterer, løber, går en tur, vinterbader etc.
Læs mere om vores sanser og sanseintegration, som meget ofte er en del af kranio-sarkral terapien og fysioterapien hos mig.
Stress og trivsel
Flere og flere børn og unge rammes af stress og/eller nedsat trivsel, og for mange starter det i de tidlige skoleår. Der kan være så mange årsager og ofte er der flere forskellige faktorer, som spiller ind. Det er utrolig hårdt for et barn eller ungt menneske, og i svære tilfælde kan det føre til skoleværing eller resultere i en længere udredning.
Gennem kranio-sakral terapi og fysioterapi arbejder jeg både med ro til kroppen og nervesystemet og tilgår kroppen med blide teknikker/berøringer, som kan være med til at reducerer stresshormonerne i kroppen. Samtidig med dette har jeg i mit arbejde med stressede børn og unge også altid fokus på at reducere smerter/irritation i kroppen samt arbejder med at skabe de bedste forudsætninger for hensigtsmæssig sanseintegration.
Jeg har i mange år arbejdet tværfagligt sammen med psykologer, pædagoger, lærer, konsulenter mm., og jeg ved, at der ofte ikke findes nogen tryllestav. Behandlingen med kranio-sakral terapi og fysioterapi er dog ofte et rigtig godt redskab til en krop og et nervesystem på overarbejde. Hvis dit barn er hårdt ramt, så kan min behandling selvfølgelig ikke stå alene, men behandlingen kan for mange være med til både at forebygge og reducere stress i kroppen og hjælpe børn og unge til bedre trivsel.
Smerter
De fleste børn og unge jeg møder med smerter klager over hovedpine, mavesmerter eller ondt i ben, knæ eller fødder. Men børn og unge kan have smerter alle steder i kroppen. Måske har dit barn fået at vide, at det har vokseværk, som er en diagnose, der af og til gives, når man ikke kan finde årsagen til barnets smerter i benene.
Børn og unge kan nogle gange have ubehag eller smerter i kroppen, uden du som forældre er klar over det. Kropslig ubehag eller smerter kan vise sig ved:
- At dit barn ikke trives.
- At dit barn ofte klager over træthed eller ømme ben, når i går en tur.
- Det gør ondt i hovedet, når dit barn slår kolbøtter.
- Det gør ondt på skulderne/armene eller på hovedet ved let berøring
- At dit barn undgår fysisk kontakt typisk med andre børn.
- At dit barn ofte trækker knæene op mod maven, når det skal falde til ro.
- Børn og unge med hovedpine kan blive beskrevet som indelukkede/usynlige, kort luntede/urolige, de har det måske svært i sociale sammenhæng, svært ved at koncentrere sig eller svært ved at indlære.
- At dit barn har svært ved at falde i søvn.
- Du fornemmer at dit barn eller din teenager er stresset eller på overarbejde.
Jeg mener, at vi som fagpersoner bør lede efter årsagen til smerterne sammen med forældrene. I min verden skal børn og unge ikke have ondt. Når det er sagt, så tænker jeg ikke, at man skal behandle et barn, som en et par enkelte dage klager over smerter i hovedet, maven, benet eller andre steder, men når man ofte enten fornemmer eller hører sit barn sig: “Jeg har ondt…”, så bør man tage det alvorligt.
Motorisk uro
Der kan være motorisk uro i kroppen hos dit barn både i de vågne timer og under søvnen. Hvorvidt den motoriske uro er en udfordring for dit barn, er du som forældrene ofte den bedste til at vurdere. Når du bliver bekymret over, om der for meget uro, eller hvis du synes at uroen forstyrrer søvnen, kontakten eller fokus igennem dagen for meget, så er det ofte tegn på, at den motoriske uro er en udfordring.
Børn og unge med motorisk uro er et område, som jeg altid har beskæftiget mig meget med. De motorisk urolige børn er faktisk en stor del af årsagen til, at jeg i dag arbejde med kropsbehandling og kroppens betydning for, at vi kan være i harmoni med vores omgivelser og trives. Det er en gruppe af børn og unge, som ud fra min erfaringen kan profitere utrolig meget af kropsbehandling. Jeg har gennem årene undersøgt hundredevis af urolige børn og unge, og jeg har fra dem hørt og erfaret, at rigtig mange af disse børn og unge har nakkespændinger, nakkesmerter og/eller hovedpine, som i stor grad kan være med til at skabe uro og ubalance.
Kranio-Sakral Terapien og fysioterapien hos mig er altid suppleret med min store erfaring og viden omkring sanseintegration, da kroppen og de sanser vi modtager fra vores omgivelser, begge er vigtige elementer for vores evne til at finde ro i kroppen.
Sensitiv og følsom eller overvældet af sanseindtryk
Sensitiv og følsom børn og unge har ofte gode evner til at mærke stemninger, være opmærksom på omgivelserne og er ofte også gode til at lære. Til gengæld har de brug for mere ro, færre mennesker og færre stimuli for at kunne udvikle deres potentialer. Omgivelserne bliver hos disse børn hurtigere uoverskueligt og nervesystemet kommer således på overarbejde. Når det sker kan forældrene opleve, at deres barn trækker sig ind i sig selv, får kort lunte, klager over hovedpine eller mavepine og måske føler barnet sig stresset.
Et nervesystem på overarbejde kan også medføre, at et intelligent barn får svært ved indlæring. Sensitive og følsomme børn og unge forstyrrer ofte ikke deres omgivelserne, de trækker sig istedet ind i sig selv. Dog kan de på et tidspunkt få så mange input, at de også reagerer udad til. Så vær ekstra opmærksom på at skærme dem både hjemme, i vuggestuen, i børnehaven og i skolen.
Sensitive og følsomme børn og unge kan også have det svært ved nye begivenheder, højtider eller andre aktiviteter med mange mennesker eller meget larm. Jul, nytår, opstart i børnehave eller skole efter en ferie (eller efter en weekend), fritidsinteresser, supermarkeder, legeaftaler mm. kan være udfordrende. Husk det er dit barn, dig som bedst fornemmer hvad han/hun kan overskue og lad være med at kigge efter, hvad alle andre kan og gør. Så skaber du gode rammer, hvor dit barn kan være i trivsel og udvikling.
Kranio-sakral Terapi og fysioterapi kan hjælpe dit barn ved at skabe øget balance i kroppen (fx ved at fjerne ubehag/smerter/andre blokeringer eller ved at bedre motorikken). Det kan gøre, at dit barn får overskud til at tolerere flere af daglig dagens sanseindtryk, uden det bliver for overvældende. Hvilke slags sanseindtryk barnet har behov for eller ikke behov for fra omgivelser, kan variere meget fra person til person og kan også ændre sig, når barnet udvikler sig til at blive teneager.
Når der er brug for det, så er kropsbehandlingen hos mig altid suppleret med vejledning om sanser og sanseintegration, som jeg har arbejdet med i mange år.
Fordøjelsesproblemer og inkontinens
En del børn og unge er udfordret i forhold til fordøjelsen, og der kan opleves daglige eller ugentlige mavesmerter. Der kan både være for hård og sjældent afføring eller for tynd og hyppig afføring.
Nogle børn har også svært ved at kontrollere vandladning. Det kan være om dagen, hvor nogle kan opleve, at det kan være ekstra svært at huske toiletbesøg fx i en god leg, eller hvis man på anden måde er meget opslugt af noget. Eller der kan være uheld om natten.
Kropsholdning har stor betydning for organernes evne til at bevæge sig smidig mellem hinanden. Hvis der fx er meget svaj i rygge eller andre skævheder, kan det forhindre den frie bevægelighed mellem organerne, som kan vanskeliggøre funktionen for både blæren og for tarmen. Forstoppelse kan også direkte være en af årsagerne til, at blæren ikke har optimal funktion, da ophobning i tarmen kan trykke på blæredelene og hermed gøre det vanskeligt at kontrollere vandladningen.
Vores nervesystem, bindevæv og organer (bl.a. blære og tarm) er dybt afhængig af hinanden, og der sendes konstant signaler imellem de forskellige områder. Det er for mig altid vigtig at tjekke mobiliteten omkring mavesækken og de andre organer. Lukkemusklen fra spiserør til mavesæk (mavemunden), udgangen fra mavesækken (maveport), tolvfingertarm, tyndtarm og tyktarm har brug for god mobilitet. Det er vigtigt at bindevævet mellem de forskellige organer er smidig og velsmurt, da det giver optimale betingelser for velfungerende organer og god trivsel.
Når der er blokering i forhold til fordøjelse og blære, så er jeg ekstra opmærksom på maven, for at hjælpe organer og deres bindevæv til bedre mobilitet. Selvfølgelig altid kun i det omfang, at barnet synes det er rart. Jeg har dog også altid fokus på resten af kroppen, da vores nervesystem og nerveforsyning til organerne også er helt essentiel. Jeg er bl.a. altid opmærksom på vagus nerven, som er vigtig for fordøjelsen og vores parasympatiske nervesystem (vores ro system). Jeg er altid opmærksom på hele kroppen for at finde frem til, hvordan jeg kan hjælpe bedst.
Rådfør dig altid med din læge ved fordøjelsesproblemer og inkontinens.
Sansemotorik og bevægelse til børn
Til behandlingen hos mig, har jeg også altid fokus på din barns sansemotorik og hvordan din barn generelt bevæger sig.
Både ud fra forældrenes oplysninger og ud fra hvad jeg ser, når jeg undersøger og behandler, så danner jeg mig overblik over, om din barn kan være udfordret i forhold til sanserne.
Jeg observerer på dit barns bevægelser og motorik og jeg undersøger blidt, hvordan din barn kan bevæge ryggen, nakken, arme og ben. Jeg observerer på, hvordan dit barn koordinere kroppen fx ved ved at se barnet krybe, gå og løbe. Jeg ser evt. også andre aktiviteter fx kolbøtter, forskellige hop mm. Jeg vil altid gerne vide, hvis dit barn har haft svært ved noget som lille fx at ligge på maven, trille, krybe og kravle.
Jeg har fokus på, at kroppen kan bevæge sig frit og kan slappet af, da det vil gøre det lettere og mere ubesværet at bruge hele kroppen, blive stærk i kroppen og få en velkoordineret motorik. Jeg har fokus på, at dit barn får en gode forudsætninger for at indlære og automatisere bevægelser. Det gør det lettere at lære nyt med kroppen hele livet. Jeg har set det hos børn gang på gang… Når børn ikke skal bruge unødige kræfter på at lege, sidde, gå og løbe, så giver det kroppen og hjernen de bedste forudsætninger for at være, trives og lære.
Sansemotorik og bevægelse til unge
Sansemotorik og bevægelse er en lige så vigtigt for unge og voksne, som det er for babyer og børn. Vores sansesystem og vores sansebearbejdning/sanseintegration udvikler sig hele livet, og det kan ændre sig, når du arbejder med det, eller hvis du ikke arbejder med det.
Især kan pressede unge fx med stress og et nervesystemet er på overarbejdet, have gavn af fokus på krop og sanser. Unge får fx ofte alt for mange stimuli gennem vores synssans og vores høresans, og glemmer at bruge fx de taktile sanser eller sanserne som smager og dufter verdenen. For mange stimuli kan skabe ubalance og for få stimuli kan skabe ubalance. Hvis man i mange år har gået skævt på benet, haft anspændt skuldre etc., så bliver vores muskel-/ledsans også forstyrret, og smerter i kroppen forstyrrer vores sanser.
Derfor er jeg også opmærksom på, hvordan unge bevæger sig, og hvordan de sanser verdenen. Unge har det også godt, når der ikke skal bruges unødige kræfter på at sidde, gå, løbe, dyrke sport etc. Herved får de unges hjerner også gode forudsætninger for at værre, trives og lære.
Koncentration og indlæring
Både udfordringer i forhold til søvn, smerter, motorisk uro, sensitivitet, mavesmerter, sansemotorik og stress kan have stor indflydelse på dit barns evne til at koncentrere sig og til at indlære. Dette fordi disse udfordringer kan bruge noget eller meget af den energi, som kroppen og nervesystemet skulle have brugt til at koncentrere sig og til at lære. Når nogle hjerneområder over en længere periode mangler energi, så kan det resultere i, at dit barn ikke får brugt sit medfødte potentiale.
Nogle har allerede svært ved at holde fokus og fordybe sig til en leg eller en aktivitet i den tidlige barndom. Her kan barnet blive tabt fra legen og få svært ved at danne relationer. For andre børn bliver det først en udfordring, når de nærmer sig skolealderen, hvor det kan bliver mere tydeligt, at børnene måske ikke kommer med fra start eller hurtigt taber tråden. Det kan både opleves, at koncentrationen mangler fordi fokus flyver fra sted til sted eller fordi barnet måske trækker sig ind i sig selv. Jo længere barnet når op i gennem skolesystemet, desto længere kan han/hun komme bagud.
Der er et vidt spænd for, hvornår koncentration og indlæring bliver en udfordring. Vi modnes forskelligt, og det skal der være plads til. Manglende koncentration er ikke det samme som manglende intelligens, men det kan få betydning for indlæringen.
Til min behandling med Kranio-Sakral Terapi og Fysioterapi har jeg fokus på, at arbejde med kroppen og nervesystemet, så der skabes energi og overskud til hjernen, så hjernen bliver mest mulig læringsparat. Jeg bruger også min omfattende viden om sanser og sanseintegration, da vores sanser også er vigtige for indlæringen.
Stramt tungebånd
Mit fokus til behandlingen hos børn og unge med stramt tungebånd vil som udgangspunkt være at løsne og befri i kroppen samt at skabe så meget ro i nervesystemet, som overhovedet muligt. Jeg arbejder på kroppen, på kraniet, samt omkring kæbe, mund og tunge i det omfang, som dit barn tillader det.
Til de forældre, som ønsker det, så laver jeg kropsbehandling og vejleder i øvelser for at:
- Undgå klip.
- Opnå så god funkton som muligt inden klippet.
- At støtte tungefunktioner og helingsprocesser i kroppen efter klippet. Jeg har stor fokus på at skabe balance i nervesystemet, da klippet for nogle børn kan være en voldsom oplevelse.
Diagnoser
Jeg laver også behandling til børn med diagnoser. Jeg er egentlig ikke så optaget af selve diagnosen. Jeg er mere optaget af barnet, som kommer ind ad døren. Hvad enten dit barn har en ADHD, ADD, Autisme eller andet, så har jeg fokus på, hvad barnet og i som forældre ønsker.
Jeg har øje for barnets krop, nervesystem, sansemotorik og bevægelse, og hvordan jeg herigennem kan give kroppen og hjernen de bedste forudsætninger for trivsel, leg og læring.
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte mig på 42 72 39 20 eller kontakt@kroppenerdin.dk og